top of page

Stressz, terheltség és munkaidő a vállalkozók életében: Kihívások, megoldások és támogatás - 2. rész

Vállalkozás indításán gondolkodsz és aggódsz, hogy mennyire leszel elfoglalt? Esetleg már meglévő vállalkozásod van és néha lerágod a körmöd a nyomás alatt, azon gondolkodva, hogy tudnál kevesebbet dolgozni? Bárhogy is legyen, nem árt, ha tudod, hogy más vállalkozók mennyit dolgoznak. Ez a cikkünk a második része a Stressz, terheltség és munkaidő a vállalkozók életében témakörben. A folytatásban megismerheted mik azok a további stressz faktorok, amik kihatással lehetnek rád és vállalkozásodra, néhány példát hozok, hogy miként tudod áthidalni és megismerheted, hogy mi milyen támogatást tudunk adni számodra.Az előzményekben megismerhetted a Stressz, mint faktor az ellenőrzés hiánya területén, most pedig az ígért 3 pontot mutatom be, ami segíthet számodra másképp gondolni ezekre a leggyakrabban előforduló helyzetekre.


 

Stressz #1: Az ellenőrzés hiánya

 

Vállalkozóként el kell tudnod fogadni, hogy nem mindig úgy fognak történni a dolgok, ahogyan eltervezted. Bár úgy tűnik te vagy a vezető és irányítod a játékteret, a saját magad ura vagy, de mégsem. Ugyanúgy vannak ügyfeleid és együttműködő partnereid, beszállítók, akiknek ki leszel szolgáltatva. Lehet, hogy van befolyásod és esélyed van magad felé terelni a lehetőségeket, de ez nem ugyanaz, mintha minden végeredményt Te határoznál meg.

Ez sok KKV vállalkozásnál okozhat stresszt és feszültséget a mindennapi ügymenetben. Nem csak a munkában, de a magánéletre is kihatással lehet hosszú távon.Ennek kezelése érdekében célszerű elfogadni, hogy nem minden döntés fog a javadra dőlni. Törekedj arra, hogy pozitívan állj hozzá még azokhoz a döntésekhez is, amelyek nem a Te irányodba történnek.


Bár a mondás szerint, az okos más kárán a hülye a sajátján (se) tanul. Én inkább azt vallom, hogy az az igazán okos, aki hibázik és tanul belőle. Ha egyszer hibázunk, akkor az egy tanulási folyamat, ha kétszer hibázunk az már egy ismételt cselekedet vagyis itt már beszélhetünk arról, hogy lehetőségünk volt elkerülni, de nem tettük. A többi már történelem.


Természetesen mindig megvan a versenyszellem és nyerni szeretnénk, avagy a legjobban teljesíteni, de a valóság az, hogy ez nem mindig lesz így. A sikerek megbecsülése és annak elfogadása, amit nem tudunk irányítani, segíthet elfogadni és megnyugodni a fusztráló helyzetekben.


Tapasztalatom, hogy a stressz és a felmerült problémák egyik enyhítő módja egy kellemes séta, vízpart mentén - legyen szó a Dunapart vagy egy patak, tó mellett - leülve a hullámok által mosott part hallgatása, a zenehallgatás vagy ha olyasmit csinálsz, amit örömmel teszel és semmi köze a munkádhoz. Nekem ilyen a búvárkodás, a zenehallgatás, a hangoskönyv séta közben és a kislányommal töltött idő.


Ennek két pozitív hatása is lehet.

  • Az egyik, hogy erre az időre elvonod a gondolataid és nyugodtabban tudsz később a megoldásra fókuszálni.

  • A másik pozitívuma, hogy amikor a leginkább máshol jár a gondolatunk, kikapcsolódunk és újratöltődik energiával a testünk, gyakran olyankor jönnek azok a "megváltó" gondolatok, amikre napokig vártunk munka közben.

Erre a kérdésre nem létezik egyformán alkalmazható válasz, mivel egy üzleti tanácsadó vagy üzleti coach hatása a vállalkozás konkrét körülményeitől, szakértelmétől, megközelítésétől, valamint számos más tényezőtől függ és nagymértékben változhat, azonban elmondható, hogy egy külsős üzleti tanácsadó vagy üzleti coach jelentősen tudja csökkenteni a stresszfaktort olyan helyzetekben, amikor egy külsős nézőpont, megoldásfókuszú gondolkodásmód sokkal gyorsabban fog behozni számodra használható inputot.


 

Stressz #2: Nincs idő "mindent megcsinálni"

 

A munkaidőt a mai modern társadalmunk pedig 8 órában definiálta. Bár elmondható, hogy sokan ennél jóval többet dolgoznak, mint ahogy fent körbe is jártuk, de a munkavégzésünk és a munkával töltött időnk definiálása jelentősen függ attól, hogy mivel foglalkozunk, ténylegesen mennyit dolgozunk és a legfontosabb, hogy valóban azzal foglalkozunk, amit igazán szeretünk.


Ha már itt tartunk...

  • Te mit értesz a "mindent" alatt?

  • Mit értesz az alatt, hogy "elfoglalt vagyok"?

  • Valóban elfoglalt vagy és amiatt nem tudsz "mindent" megcsinálni?


Az Amerikai Kardiológiai Kollégium szerint a jó alvás szerepet játszhat szíved és általános egészségi állapotod megőrzésében – és talán még az élethosszad kitolásában is szerepet játszik. A tanulmány azt is megállapította, hogy a kedvezőbb alvási szokásokkal rendelkező fiatalok esetében fokozatosan csökken a korai halálozás valószínűsége. A bármilyen okból bekövetkező halálesetek mintegy 8%-a a rossz alvási szokásoknak tulajdonítható. Miért is fontos ez számunkra? Egy vállalkozás működtetése olykor kimerítő és rengeteg plusz energiát kíván. Ez szignifikánsan terheli a szervezetünket, az elménket és az alvásunkra és közérzetünkre is hatással van. Amikor pedig két végén égetjük a gyertyát, de még így is azt érezzük "nincs idő mindent megcsinálni", akkor jön el az idő, hogy változásra van szükség, különben később mi is megírhatjuk a saját best seller könyvünket (jobb esetben), hogy miként éltünk túl egy komolyabb infarktust, ami után újra értékeltük az életünket és a vállalkozásunkat. Ugye te se szeretnél idáig elmenni?


Ha elfogadod, hogy egy nap alatt csak X egységnyit tudsz tenni, és elfogadod, hogy az egészséged - beleértve az alvást, a testmozgást és az étkezési szokásokat - mind hozzájárul az általános szakmai teljesítményedhez, jobban tudod kezelni a mindennapi stresszt.

Az igazi kihívás azonban az, hogy bármilyen napirendet is állítasz be, mivel mindig vannak megszakítások és alkalmak, amelyek eltéríthetnek attól a tervtől, amelyet a saját és vállalkozásod számára a legjobbnak ítéltél meg.


Bár a stresszt hivatalosan nem azonosítják a vállalkozók munkaköri leírásaként, a stressz velejárója a munkának, és a vállalkozói út során figyelembe kell venni.

 

Stressz #3: Túl korai és túl gyors reakció

 

Az életben gyakran előfordul, hogy az emberek anélkül reagálnak egyes üzleti döntésekben, hogy azt kellően előkészítették volna vagy lépéseket tettek volna annak érdekében, hogy az eredményét és következményét megvizsgálják.

KKV vállalkozóként ez kiemelten fontos, mivel ezek a döntések fogják a vállalkozás eredményességét befolyásolni.

Reakcióink gyakran érzelmi alapú és ezek nem támogatják hatékonyan az üzleti döntéseket. Annak érdekében, hogy a hirtelen, korai reakciót enyhítsd, szánj időt arra, hogy támogasd szakmai lépésekkel, mint például adj időt, hogy meghallgasd, elemezd vagy mérlegelj adott helyzeteken. Ha időt adsz magadnak a helyzetek értékelésére, szemben a hirtelen reagálással, az nem csak az üzletednek segíthet, de a stressz-szintedet is jobban támogathatja.


Ez nem jelenti azt, hogy hetekig halaszd a döntéseket és ezzel máshol akassz meg olyan folyamatot, ami hasonló stresszt fog okozni később.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a rossz döntés is jobb döntés, mint a döntésképtelenség. A rossz döntést észrevéve még időben tudunk reagálni, azonban, ha nem döntünk egyáltalán, annak komolyabb következményei is lehetnek.

Emiatt is kimondottan hasznos, ha van egy üzleti tanácsadó akivel együtt dolgozol, hiszen az ilyen helyzetekben már csak a szituáció felmérésével és az információk átadásával is foglalkozol annyit, hogy a döntésüt megkönnyítsd. Minden más extra támogatás, információ és külsős nézőpont pedig tovább erősíti és támogat a számodra előnyös döntés meghozatalában.


Üzleti tanácsadóként segítünk a vállalkozás jövedelmezőségének növelésében azáltal, hogy a megszerzett sok éves tapasztalatainkat felhasználva azonosítjuk a fejlesztésre szoruló területeket, stratégiákat dolgoz ki e területek kezelésére, és útmutatást nyújtunk a végrehajtáshoz. Gyakran a projekt végrehajtásban is aktív szerepet kapunk. A fent felsorolt tényezőkben pedig jelentős támogatást adva időt, energiát és erőforrást tudsz megtakarítani és arra tudsz koncentrálni, amiben igazán jó vagy. Szakértelmed a megfelelő helyen öszpontosítod, miközben olyan személyekkel veszed körül magad, akik érted és veled dolgoznak vállalkozásod sikerének elérésében.


Egy utolsó tipp a legtöbb kisvállalkozó stressz-szintjének támogatására az, hogy a kudarcot a kisvállalkozói út részeként kell elfogadni. Természetesen senki sem akar elesni és ott maradni... biztosan nem ez a cél... de a legtöbb kisvállalkozó kalandjai során vannak olyan pillanatok - ha nem is hosszabb tapasztalatok -, amikor a kudarc látszólag túlszárnyalja a sikert. Ne hagyd, hogy ez elkeserítsen, vagy tönkretegye életre szóló terveidet. Ehelyett egyszerűen értékeld úgy, hogy valami miért nem működött, és hogyan tudna jobban teljesíteni, hogyan tudnál jobban reagálni egy helyzetre, vagy hogyan tudna előre tervezni a következő alkalomra. Előbb-utóbb lehet, hogy éppen ezek a kudarcok és az útközbeni stresszhelyzetek emelik Önt a célul kitűzött sikerhez.


Ahelyett, hogy megkérdeznéd magadtól: "Miért történt ez velem?"

VS.

Kérdezd inkább ezt: "Mit tanulhatok ebből?"

Ha a vállalkozásod számára a fent említett pontokban úgy érzed neked is jól jön a támogatás, kattints a linkre és egyeztessünk időpontot, hogy közösen áttekintsük miben lehetünk a partnereid céljaid megvalósításában.Általánosságban elmondható, hogy azok a vállalkozások, amelyek hajlandóak időt, pénzt és erőfeszítést fektetni működésük javításába és üzleti tevékenységük növelésébe, jó eséllyel dolgoznak együtt üzleti tanácsadóval vagy üzleti coachal a hosszú távú célok eléréséhez. Ez gyakran a szervezet számára erőforrást takarít meg, külsős nézőpontot és aktív közreműködést, illetve tényleges időráfordítást eredményez egyes feladatok elvégzésében. 

A Business Rise-ról

 

Mi a Business Rise-nál azon dolgozunk, hogy segítsük azokat a vezetőket és vállalkozókat, akik vállalkozásukkal iparáguk meghatározó szereplőivé szeretnének vállni, kihasználva a vállalkozásukban rejlő teljes potenciált.

Partnerként kísérjük ügyfeleinket az úton, eszközöket és tanácsokat, folyamatos támogatást és közös megoldásokat kínálunk a sikeres és gyors fejlődés elősegítése érdekében.


Elkötelezettek vagyunk partnereink mellett, Neked csak annyit kell tenned, hogy vállalkozásod fejlesztése mellett döntesz, ami hosszú távú eredményekhez vezet.


üzleti tanácsadás . stratégia . üzleti coaching . webdesign és online jelenlét . személyes és vállalati márkaépítés . készségfejlesztés . hatékonyság. folyamatoptimalizálás . stressz . agilitás . időgazdálkodás . értékesítési stratégia

Comments


LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA

Készen állsz?
Hozzunk létre valami különlegeset  együtt.

Töltsd ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat, és kérj díjmentes konzultációt csapatunk egyik tagjával.

hello@businessrise.hu

+36 70 22 77 661

Köszönjük üzeneted!

Business Rise square logo with tagline (1).png
Rólunk

A Business Rise segít, hogy üzleti elképzeléseid új fényben pompázzanak, kitűnj a tömegből, miközben tudásod, tapasztalatod és befolyásod tényleges bevétellé alakuljon

Kapcsolat

Business Rise Kft.

1035 Budapest,

Szellő utca 10.

Adószám: 32186970-2-41

✉︎ hello@businessrise.hu

✆ +36 70 22 77 661

  • LinkedIn
  • Facebook

© 2023 Business Rise. Minden jog fenntartva

bottom of page