top of page

21 lépés a stratégiai márkaépítéshez, hogy kitűnj a versenytársak közül

A mai versenypiacon a jó megjelenésű logó és a fülbemászó szlogen már nem elegendő az ügyfelek vonzásához és megtartásához. A fogyasztók egyre hozzáértőbbek és igényesebbek, és többet követelnek azoktól a márkáktól, amelyekkel üzleti tevékenységet folytatnak. Ahhoz, hogy ebben a környezetben sikeresek legyenek, a vállalkozásoknak meg kell érteniük ügyfeleiket, és stratégiailag hiteles márkát kell köréjük építeniük. Ebben a bejegyzésben egy 21 lépésből álló márkaépítési folyamatot osztunk meg, amely segít abbahagyni a sötétben való tapogatózást, és lehetőséget ad taktikákat alkalmazni egy stratégiai márka felépítéséhez.

Ha követed ezeket a lépéseket, olyan márkát hozhatsz létre, amely rezonál a célközönségeddel, bizalmat és hűséget épít, és végső soron növeli az értékesítést és a bevételt.Márkastratégia

1. lépés

Entitás létrehozása, kapcsolat teremtés

Ahogyan személyes szinten kapcsolódunk más emberekhez, úgy olyan márkákkal is kapcsolatba kerülünk, amelyek erős és "lenyűgöző" identitásúak. A márkaépítés megkezdéséhez először létre kell hozni egy entitást, amihez az ügyfelek kapcsolódni tudnak, szimaptizálnak az arculattal és megjelenéssel. Nem utolsó sorban pedig kapcsolatba léphetnek vele.


 

2. lépés

Határozd meg a márkád célját

A márka célja a „miért” az, amit csinál. Világos és tömör nyilatkozatnak kell lennie, amely kommunikálja vállalkozásod létezésének okát és azt az értéket, amelyet az ügyfeleknek nyújt. A célvezérelt azaz "Purpose-driven" márkák kapcsolatba lépnek azokkal az ügyfelekkel, akik osztják értékeiket és meggyőződéseiket, értelmet és célt keltenek termékeik vagy szolgáltatásaik körül.


 

3. lépés

Fejleszd a márkád jövőképét

Az Te márkalátásod a Te törekvő jövőbeli márkád sikere. Az az ideális állapot, ahol a márkád szeretnéd látni, és ez kell, hogy irányítsa a döntéshozatalt, miközben céljaid elérésén dolgozik. Szánj rá időt, hogy meghatározd, hogyan néz ki a siker a Te és márkád számára.


 

4. lépés

A márka küldetésnyilatkozatának megalkotása

A márka küldetésnyilatkozata a márka "hogyanja". Ez az a mód, ahogyan a tevékenységed végzed, és az a filozófia, amely vállalkozásod alapját képezi. Tisztázd márkád küldetését, és hozz létre egy olyan törekvő, motiváló nyilatkozatot, amely inspirálja csapatod és ügyfeleid egyaránt.


 

5. lépés

Határozd meg a márka értékeit

A márkaértékek azok az elvek, amelyek a márka viselkedését és cselekedeteit vezérlik. Ez nem csupán a marketing egy darabja, hanem tényleges viselkedési formák, amelyeket vállalkozásod minden aspektusába bele kell szőnöd. Hozz létre olyan megvalósítható kijelentéseket, amelyek meghatározzák, hogyan jelenik meg márkaként. Nagyon hasonlóan kell végigvezetni, mint egy egyedi értékesítési ajánlatot.


 

6. lépés

A piacod szegmentálása

A piac szegmentálása azt jelenti, hogy az ügyfeleket igényeik, viselkedésük és preferenciáik alapján különböző csoportokra osztjuk. Ez lehetővé teszi, hogy marketingüzeneteid és termékkínálatod az adott célcsoportokhoz igazítva, és személyre szabottabb élményt nyújtva jusson el ügyfeleidhez.


 

7. lépés

Célzott marketing

Miután azonosítottad piaci szegmenseid, hozd létre az ideális vásárlói személyiség alapján a vásárlód megszemélyesítve. Ezeknek a személyiségeknek valós adatokon kell alapulniuk, és segíteniük kell megérteni a vásárlók motivációit, fájdalompontjait és a vásárlói magatartásukat is.


 

8. lépés

A versenytársak elemzése

Ahhoz, hogy kitűnjön a zsúfolt piacon, meg kell értened, hogy mit csinálnak a versenytársaid, és meg kell határoznod azokat a lehetőségeket, amelyekkel megkülönböztetheted magad. Végezz versenyelemzést, hogy feltárd erősségeid és gyengeségeid, és megtaláld a módját annak, hogy még relevánsabb és egyedibb legyél.


 

9. lépés

Pozícionáld a márkád

A márkapozíciód az az egyedi "hely", amelyet elfoglalsz az ügyfeleid fejében. Ez az, ahogyan megkülönbözteti magát a versenytársaktól a Te márkád, és olyan értéket kínál, amely rezonál a célközönséggel. Légy bátor és válalj kockázatot, hogy márkájád úgy pozícionáld, hogy kiemelkedjen.


 

10. lépés

Határozd meg a márkád archetípusát

A márka archetípusa a márka személyisége és karaktere is egyben. Ez a márkád cselekedetei és döntései mögött meghúzódó motiváció és hajtóerő. Válassz olyan archetípust, amely összhangban van márkájd céljával, értékeivel és személyiségével. 

11. lépés

Hozz létre egy kézzelfogható személyiséget

Ahhoz, hogy márkád életre keljen, olyan kézzelfogható személyiséget kell létrehoznod, amely úgy képviseli márkádat, hogy az rezonáljon a célközönséggel. Ez magában foglalja egy olyan karakter vagy figura kifejlesztését, aki megtestesíti a márka értékeit, küldetését és jövőképét. A kézzelfogható személyiségre jó példa a Michelin-ember, aki a Michelin gumiabroncsok tartósságát és erejét képviseli. A kézzelfogható személyiség megalkotásakor fontos figyelembe venni, hogy a célközönség hogyan fogja érzékelni azt. A személyiségnek rokoníthatónak és szerethetőnek kell lennie, és a megbízhatóság és hitelesség érzetét kell sugallnia. A személyiségnek egyedi és emlékezetesnek is kell lennie, hogy a célközönség fejében kiemelkedjen.


 

12. lépés

Márkaüzenet

Márkaüzeneteid úgy kell megalkotnod, hogy a márka értékeit, küldetését és jövőképét a célközönség számára megfelelő módon tudd kommunikálni. Világosnak, tömörnek és emlékezetesnek kell lennie. Az üzeneteknek minden csatornán egységesnek kell lenniük, a közösségi médiától kezdve az e-mail marketingen át a weboldalig. Márkaüzeneteidnek megalkotásakor fontos, hogy figyelembe vedd a célközönség érzelmeit és fájdalom pontjait. Milyen problémáik vannak, amelyeket az Te márkád megoldhat? Mi motiválja őket arra, hogy cselekedjenek? Ha megérted ezeket a tényezőket, olyan üzeneteket dolgozhatsz ki, amelyek közvetlenül a közönségéhez szólnak, és cselekvésre ösztönzik őket.


 

13. lépés

"Storytelling" a márkád története

Az emberek évszázadok óta történetmesélés útján adják át az információkat nemzedékről-nemzedékre. A történetmesélés a márkaépítés kulcsfontosságú része, mivel lehetővé teszi, hogy mélyebb szinten kapcsolódjon a közönséggel. Márkád történetének hitelesnek, átélhetőnek és inspirálónak kell lennie. Úgy kell kommunikálni a márka értékeit, küldetését és jövőképét, hogy az rezonáljon a célcsoportoddal. Ha a történetmesélést használod márkád üzenetének közvetítésére, erősebb érzelmi kapcsolatot építhetsz ki közönségeddel, és növelheted a márkahűséget.


 

14. lépés

Vizuális márkastratégia kidolgozása

A vizuális kommunikáció hatékony eszköz a márkaépítésben, mivel lehetővé teszi, hogy a márka üzenetét emlékezetes és hatékony módon kommunikálja. Vizuális márkastratégiádnak olyan elemeket kell tartalmaznia, mint a logó, a színséma, a tipográfia és a képi világ. Megtervezésekor fontos, hogy figyelembe vedd a célközönséged és az érzelmket, melyeket fel akarsz kelteni. A vizuális elemeknek minden csatornán konzisztensnek kell lenniük, és tükrözniük kell a márka értékeit és küldetését.


 

15. lépés

Márkajelenlét

Márkád jelenléte arra utal, ahogyan követőiddel kapcsolatba lépsz. Ez magában foglalja a weboldaladat, a közösségi média fiókjaidat és más csatornákat, ahol interakcióba lépsz velük. Az erős márkajelenlét megteremtéséhez meg kell határoznod azt a környezetet, amelyben a márkád kapcsolatba lép a közönségeddel. Ez magában foglalja a következetes hangnem, képi világ és üzenetküldés kialakítását minden csatornán. A márkamegjelenést úgy kell megtervezned, hogy érzelmeket ébresszen és cselekvésre ösztönözze a célközönségedet.


 

16. lépés

Készíts meggyőző ajánlatot a márkádhoz

Ahhoz, hogy erős márkát építsen, valami értékeset kell kínálnia a célközönségednek. Ez lehet egy termék, egy szolgáltatás vagy egy egyedi élmény. Az ajánlatodnak meggyőzőnek és relevánsnak kell lennie a célközönséged számára, és úgy kell kommunikálnod, hogy cselekvésre ösztönözzön. Ajánlatod megalkotásakor fontos, hogy figyelembe vedd célközönséged igényeit és fájdalompontjait. Milyen problémáik vannak, amelyeket márkád megoldhat? Mik a céljaik és törekvéseik? Ha megérted ezeket a tényezőket, olyan ajánlatot készíthetsz, amely rezonál a közönségedre, és cselekvésre ösztönzi őket. Erről részletesebben az egyedi értékajánlatnál (USP) is írtunk.


 

17. lépés

Határozd meg a vásárlói útat

A vásárlói útvonal az a folyamat, amelyen a célközönséged végigmegy, amikor vásárlási döntést hoz. Ennek az útnak a megértése kritikus fontosságú egy olyan marketingstratégia kialakításához, amely hatékonyan kommunikálja a márka előnyeit minden egyes szakaszban. A vásárlói út általában (nálunk) öt szakaszból áll: tudatosság, érdeklődés, megfontolás, értékelés és döntés azaz vásárlás. A tudatosság szakaszában a célközönség tudatában van a problémájának és a lehetséges megoldásoknak. Az érdeklődés szakaszában megnézte azt a terméket vagy szolgáltatást, ami a lehetséges megoldása lehet a problémájának. A megfontolás szakaszban már akár kapcsoaltba is szeretne lépni márkáddal, hogy jobban megismerje. A mérlegelési vagy értékelési szakaszban értékelik a rendelkezésre álló különböző megoldásokat, beleértve az Te márkád is. A döntési szakaszban pedig végleges döntést hoznak arról, hogy melyik megoldást választják. Ha megérted a célközönséged érzelmeit és fájdalom pontjait az egyes szakaszokban, akkor olyan üzeneteket és ajánlatokat hozhatsz létre, amelyek az ő egyedi igényeikre szabottak. A tudatossági szakaszban például olyan tartalmat készíthetsz, amely felvilágosítja a közönséget a problémájáról és a lehetséges megoldásokról. A döntési szakaszban pedig ingyenes kipróbálási lehetőséget vagy pénzvisszafizetési garanciát kínálhatsz, hogy eloszlasd a márkád választásával kapcsolatos aggályaikat.


 

18. lépés

Marketingstratégia kidolgozása

Miután megalkottad a vásárlói útvonalat, olyan marketingstratégiát dolgozhatsz ki, amely hatékonyan kommunikálja a márkád előnyeit az egyes szakaszokban. A marketingstratégiának tartalmaznia kell a célközönség elérésének taktikáit, például a közösségi médiában történő hirdetést, az e-mail marketinget, a tartalommarketinget és a keresőmotor-optimalizálást. Fontos, hogy megvizsgáld, mely taktikák lesznek a leghatékonyabbak a célközönséged számára, és mérd az egyes taktikák sikerét, hogy meghatározd, melyeket érdemes továbbra is alkalmazni.


 

19. lépés

Növelni a márkaismertséget

A marketingstratégia egyik elsődleges célja a márkaismertség növelése kell, hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy üzenetedet a lehető legtöbb potenciális ügyfél elé kell juttatnod. Ennek érdekében olyan taktikákat is alkalmazhatsz, mint a közösségi médiában történő hirdetés, a tartalommarketing, a keresőmotor-optimalizálás és a PR. Fontos, hogy felmérd a márkaismertséggel kapcsolatos erőfeszítéseid sikerét, és szükség szerint módosítsd a taktikáidat. Ha például a közösségi médiában történő reklámozás nem hozza meg a kívánt eredményeket, akkor a hangsúlyt a tartalommarketingre vagy a közönségkapcsolatokra helyezheted át.


 

20. lépés

A márka elfogadottságának növelése

Miután megnövelted a márkaismertséged, a következő célod a márka elfogadottságának növelése kell, hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy több potenciális ügyfelet kell elérned, hogy kapcsolatba lépjen a márkáddal, és végül vásároljon. A márka elfogadottságának növelése érdekében olyan taktikákat is alkalmazhatsz, mint a weboldalad felhasználói élményének javítása, promóciók és kedvezmények kínálása, valamint meggyőző ajánlatok létrehozása. Fontos, hogy mérd az egyes taktikák sikerét, és szükség szerint módosítsd a stratégiádat.


 

21. lépés

A márka népszerűsítése

Végül, a végső cél az kell legyen, hogy a boldog ügyfelekből márka szószólók legyenek. Ez azt jelenti, hogy olyan pozitív élményt kell nyújtanod ügyfeleidnek, amelyet szívesen megosztanak másokkal is. A márka népszerűsítésének néhány módja a kivételes ügyfélszolgálat, a hűségprogram létrehozása és az ügyfelek ösztönzése arra, hogy megosszák tapasztalataikat másokkal.


Ha ezt a 21 lépést követed, olyan stratégiai márkát építhetsz, amely hatékonyan kommunikálja a márkád előnyeit a célközönséged felé, és hosszú távú hűséget és támogatottságot biztosít. Ne feledje, hogy a márkaépítés állandó folyamat, amely folyamatos finomítást és kiigazítást igényel.


Amennyiben mélyebben is érdeklődész a személyes vagy céges márkaépítésről, foglalj időpontot és nézzük meg közelebbről együtt.


 


Mindezen kérdések megválaszolása és az összes szegmens meghatározása megterhelő és nagyon időigényes lehet.

Mi végigvezetünk a folyamaton, és közösen alakítjuk ki a márkastratégiát, értékes időt és energiát megtakarítva számodra.

Ahhoz, hogy pontosabb képet kapj vállalkozásod márkájának jelenlegi helyzetéről, és minden információd meglegyen a stratégiai márkaéítéshez, készíts egy átfogó felmérést vállalkozásodról, hogy megtudod, milyen irányba haladtok. Ha ez megvolt, mindenképp egészítsd ki egy versenytárs elemzéssel, hogy megtudd mi teszi őket sikeressé és mik a fejlesztendő területek házon belül és a piaci trendekkel is számolni tudj. Segítségre van szükséged? Foglalj időpontot és egyeztessünk!Érdeklődj e-mail címed megadásával a lenti kapcsolat box kitöltésével.

⬇⬇⬇

Kommentare


LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA

Készen állsz?
Hozzunk létre valami különlegeset  együtt.

Töltsd ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat, és kérj díjmentes konzultációt csapatunk egyik tagjával.

hello@businessrise.hu

+36 70 22 77 661

Köszönjük üzeneted!

Business Rise square logo with tagline (1).png
Rólunk

A Business Rise segít, hogy üzleti elképzeléseid új fényben pompázzanak, kitűnj a tömegből, miközben tudásod, tapasztalatod és befolyásod tényleges bevétellé alakuljon

Kapcsolat

Business Rise Kft.

1035 Budapest,

Szellő utca 10.

Adószám: 32186970-2-41

✉︎ hello@businessrise.hu

✆ +36 70 22 77 661

  • LinkedIn
  • Facebook

© 2023 Business Rise. Minden jog fenntartva

bottom of page