Urald az életed: így készülj fel a következő válságra

Ha a koronavírus nem is okozott számodra nagyobb veszteséget az életedben, egy biztos: új szemléletmódot hozott magával. Rájöttünk, hogy semmi sem olyan biztos, mint tűnik, és hogy a legrosszabb mindig hirtelen, váratlanul érkezik. Összegyűjtöttem 3 lépésben az iránymutatásokat ahhoz, hogy soha többé ne érjen téged felkészületlenül egy gazdasági válság.


gazdasági válság 2020

Válságok mindig is voltak és mindig is lesznek a továbbiakban is. Sőt, minden valószínűség szerint egy korábbi válságtól számított 5-10 éven belül fog az bekövetkezni. Ilyen válságokra a jól menő időkben kell felkészülnöd, ugyanis a legtöbb kárt akkor szenveded el, amikor váratlanul ér egy nem kívánt esemény, amit aztán kapkodással igyekszel megoldani.


A gazdasági folyamatok alakulása ciklikus, folyamatosan ismétli önmagát. Ahogy a 2008-as nagy világválság, úgy a 2020-as válság is megjósolható volt. 2019 júliusában, a statisztikák szerint több, mint 60% volt a valószínűsége annak, hogy 12 hónapon belül megérkezik a recesszió, azaz a gazdasági visszaesés. A koronavírus tehát nem feltétlenül az okozója, talán a kirobbantója volt egy egyébként is várt eseménynek.


Ennek az oka egyszerű: a gazdaság élénkítése okán, minden folyamat arra fókuszált, hogy minél könnyebb, egyszerűbb legyen pénzt költeni. Ahhoz pedig, hogy pénzt költs, jólétre van szükséged. Arra, hogy az alapvető szükségleteid fedezésén túl maradjon megtakarításod, amit aztán extra - nem feltétlenül szükséges - dolgokra tudsz fordítani. Ezt támasztotta alá az is, hogy a bankok egyre könnyebbé és olcsóbbá tették a hitelek felvételét, hogy ezeket aztán könnyedén tudd elkölteni, ezáltal élénkítve a gazdaságot. Azonban a gazdaság nem turbózható a végtelenségig, a kibocsátott pénz egyszer elfogy, és ha nem akarnak a 2008-as válság hibájába esni (amikor az történt, hogy a bankok több hitelt adtak, mint amennyi pénzük valójában volt, ezért mikor az emberek elkezdték kivenni a pénzüket, az egy idő után elfogyott és a bank becsődölt - nézd meg a Nagy dobás című filmet erről az időszakról), kénytelenek mesterséges, irányított recessziót létrehozni.készülj fel a következő válságra

 

MIT TANÍTOTT NEKÜNK 2020?

 

Kiderült számunkra, hogy a legtöbb vállalkozásnak nincs elég tartaléka arra az esetre, ha beütne a krach. Ez egy elfogadott dolog volt az utóbbi években, azonban most mindennél okosabb az alábbi kifejezés: attól, hogy valami úgy van, nem biztos, hogy jól van.


Az elmúlt években szinte öntötték a pénzt a kisvállalkozásokba, a startupokba anélkül, hogy bármelyik nyereséges lett volna. Vegyük egy startup példáját:

az üzleti tervet kifejezetten úgy írják, hogy a cég a befektetéseiből, a tőkeinjekcióiból él, és éveken át csak égeti a pénzt (burn). Nyeresége nem minden esetben piaci árbevételből történik, hanem akár tőzsdei kibocsátás (IPO) révén elért exponenciális cégérték növekedés révén.

Ezen startupoknál a befektetőkkel való tárgyalás során, kifejezetten elvárás volt az exponenciális, gyors növekedés, és nem az volt a kérdés, hogy ehhez kell-e pénzt égetni, és mennyit, hanem az, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben tudja a cég az értékét növelni. Egy rohanó világban éltünk, így a tartalékképzés fel sem merült. Ennek okán 2020 tavaszán sorra csődöltek be a cégek, a startupok, mert felkészületlenül érte őket a hirtelen változás. Ha akartak volna sem tudtak volna felkészülni, mert a piac, a gazdasági szereplők elvárásainak kénytelenek voltak korábban megfelelni.


Az elmúlt évek stabil gazdasági fejlődése tulajdonképpen arra alapozott, hogy mindenki úgy gondolta: "jövőre még jobb lesz". Ilyen volt például az ingatlanbefektetés.


Minden válságot egy hosszabb felívelési időszak követ. Válságok alatt, okosan, biztonságosan, kiszámíthatóan épített vállalkozások pár éven belül hatalmas sikereket érhetnek el. A recesszió átlagosan 11 hónapig, a felívelés pedig 64 hónapig tart.


A tanulságaink tehát:

 • a jó időkben kell felkészülni a rosszra

 • minden okod megvan a felkészülésre, a fegyelemre és az alázatra, hogy terveid hosszú távon kiszámíthatóan teljesüljenek

 • a mai döntéseid határozzák meg a következő 5 évedVállalkozásínditás

 

AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ IDŐSZAK FŐ KOCKÁZATAI

 

Befektetési kockázat

Ez nem az az időszak, amikor számodra ismeretlen dologba kéne fektetned a magas hozam lehetősége miatt. Ne váltsd át az összes pénzed más devizába csak mert egy pillanat alatt elszálltak az árak, és ne vegyél most részvényeket amennyiben fogalmad sincs róla, hogy azok milyen kockázattal járnak. Ne most próbálgasd a szárnyaidat, koncentrálj a biztonságra, a kiszámíthatóságra.


Egészségügyi kockázat

Nem feltétlenül maga a járvány jelent kockázatot az egészségedre, hanem a magyar egészségügy kiszámíthatatlansága. Ha megteheted, köss magán egészségbiztosítást, és ne bízd a véletlenre, ha bármilyen hirtelen megbetegedés miatt orvosi ellátásra szorulnál. Havi 5 - 10 000 Ft között már szuper szolgáltatást kapsz, szánj ennyit az egészségedre. Pl. PrivateMed egészségbiztosítás
Megélhetési kockázat

Minden cég átgondolta/átgondolja kiadásait ezekben az időkben és hosszú távon csak azokat a munkavállalókat tartják meg, akik kitermelik a költségeiket, illetve hozzásegítik munkáltatójukat a céljaik eléréséhez. Ráadásul hirtelen nagy mennyiségű értékes munkaerő szabadult fel a piacon, így mostmár nem elég ha jól dolgozol, igényesen is kell dolgoznod. Véleményem szerint mindenkinek rendelkeznie kellene bizonyos vállalkozói készségekkel, amikkel biztos helyet és kilátásban lévő előléptetéseket szerezhet a munkahelyén vagy saját vállalkozást indíthat.
Egyéni vállalkozás indítása

 

ÍGY KERÜLD EL, HOGY ÉRZELMI ÁLLAPOTOD AKADÁLYOZZON TÉGED AZ ELŐRELÉPÉSBEN

 

Teljesen normális, ha ezekben az időkben úgy érzed:

 • nem vagy ura az életednek

 • külső tényezők befolyásolnak

 • cselekvésképtelen vagy


Most van időd fellélegezni, újragondolni az életed és tisztázni magadban, hogy pontosan mit is szeretnél. Nem baj, ha picit lentebb kell adnod az eddigi, színvonalas életedből, pompásan megélsz napi 1500Ft életre költött pénzből is, kevesebb új ruhával és az idei nyaralás elmaradásával.


Tudd, hogy az élet mindig körforgásban működik. Ősszel azért hullanak le a levelek a fáról, mert az visszaszívja az energiát a törzsébe és gyökereibe, hogy pihenjen, tartalékoljon, és tavasszal annál nagyobb energiákkal újra élettől telve sugározzon. Kövesd most te is a fák példáját, vonulj vissza, tisztázd mit szeretnél elérni és apránként tedd meg a kellő lépéseket hozzá.


Pontosan ott vagy jelenleg, ahol lenned kell.

 • ? milyen tevékenységben teljesedsz ki

 • ? hogyan tudsz értéket adni a világnak

 • ? hogyan tudsz önmagadnak megfelelni

 • ? mik a szilárd pontok az életedbenHa nem jut eszedbe semmi konkrét, amin változtatni tudnál, amilyen irányba elindulhatnál, akkor fontold meg a tudatos jó irányba változtatást az alábbi területeken:

 • egészséges táplálkozás

 • mozgás

 • egészséges életmód (egy függőségedtől való megszabadulás)

Ezeket tedd meg a mai naptól kezdve:

 1. fogd vissza a kiadásaidat. Jegeld azokat, amik nem hoznak neked profitot és nem is visznek előrébb az életmódodban határozott időn belül

 2. mától úgy gondolkozz, hogy a pénzügyi tartalékod legalább 24 hónapra legyen elég, emellett legyen likvid pénzed - amit mozgatni tudsz

 3. ha a körülményekhez képest biztos állásod van, akkor ebben az időben kezdj el olyan, másodlagos pénzkereseti forrást építeni magadnak, ami kis kockázattal jár, kevés tőkét igényel és hosszú távon folyamatos bevétellel tud téged szolgálni anélkül, hogy a jelenléted igényelné. Ezen a linken leírtam, hogy az online vállalkozás miért pont ilyen

 4. kezdj el minőségi üzleti és emberi kapcsolatokat építeni. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy cégvezető legnagyobb értéke az emberi kapcsolataiban van, ők tudnak téged kisegíteni, amikor szükséged lesz rá. Kövesd a Business Rise Facebook oldalát és figyeld az eseményeket, mi is gyakran szervezünk networking találkozókatBusiness Rise pénzügyi szabadság

Következő cikkemben egy pici életvezetési tanácsot adok neked arra az esetre, ha:

 • elveszítetted az állásod a koronavírus okozta gazdasági válság alatt / után és bár valószínűleg könnyedén találnál másik munkahelyet, azért egy pillanatra megtorpantál és eszedbe jutott, hogy átgondold, valójában mihez szeretnél kezdeni az életeddel vagy

 • a következő válságra már okosabb, hirtelen adódó helyzetben döntésképes szeretnél lenni, pénzügyi tartalékkal, B tervvel és kiszámítható karrierrúttalOlvass tovább! Kapcsolódó cikkem: ➡️ Koronavírus: merre és hogyan tovább? 

Zóni Zsuzsanna - Vállalkozásindítás mentor

Rólam Szia, Zóni Zsuzsanna vagyok. 2016-ban kezdtem el az első online vállalkozásomat, majd 4 év alatt, autodidakta módon tanultam meg az üzleti élet és vállalkozói lét alapjait. Több kategóriában építettem fel sikeres online vállalkozásokat és rengeteget tanultam könyvekből, tréningekből, valamint gyakorlati tapasztalásokból Ausztráliában és Magyarországon egyaránt.

A Business Rise programot azért hoztam létre, mert azt látom, hogy sok magyar vállalkozójelölt, akiben ott rejlik a lehetőség, nem kap megfelelő minőségű információt és iránymutatást ahhoz, hogy a kezébe vehesse élete irányítását. Így volt ez velem is. Nekem 4 évbe telt megtanulni mindazt, amit ma tudok. ​ A Business Rise-zal a célom, hogy te kevesebb hibát kövess el, mint én a kezdetekben és neked ne teljen 4 évbe kibogarászni az információtengerből a szükséges információkat. Én megtanultam és elhoztam neked a lényeget.