Mennyibe kerül egy weboldal?A PROBLÉMA


Tegnap böngészgettem a netet bioboltok után és katasztrofális helyzettel szembesültem. Először azzal, hogy 80%-uknak gmail-es email címe van, ráadásul valami nagyon rosszul hangzó előtaggal, másodszor azzal, hogy a weboldaluk egy káosz. Nem csak csúnya, de más problémákkal is találkoztam:

 • nincs koncepciója, fogalmam sincs mit hol találok

 • valami teljesen más név jön be, mint amire a Facebook oldaláról kattintottam

 • nincs sütifigyelmeztetés

 • nincs ÁSZF (ez még nem is lenne akkora baj ha nem lehet online vásárolni)

 • nincs adatkezelési nyilatkozat

 • nincs elérhetőség feltüntetve (ki ír ma már egy kapcsolat formon egy dobozba?!)

 • a legrosszabb az volt, amikor megláttam legalul a szöveget: "A webdizájnt XY készítette"

Jézusom! Ilyen.Munkáért.Ne.Kérjen.Senki.Pénzt.


Ez kéremszépen így nemcsak felesleges, de kifejezetten ront a brand imagine-én.

A weboldalad a vállalkozásod arca, az online névjegykártyád!


Nemcsak szépnek, de jónak, funkcionálisnak és jogilag megfelelőnek kell lennie. A látogató pontosan azt fogja gondolni az üzletedről, amit az oldaladon tapasztal. Jelen esetben én azt, hogy nem túl professzionális, és hanyag az ügyfélszolgálat. Miközben lehet, hogy pont az ellenkezője igaz ennek!
A MEGOLDÁS


Elkészítteted a weboldalad. Háromféle ajánlattal fogsz találkozni, akár cégtől akár egyéni vállalkozótól kérsz ajánlatot. Az árak nagyjábóli árak és egy átlagos, alapvető funkciókat tartalmazó, online fizetésre alkalmas weboldalra vonatkoznak.


 


EGYEDI FEJLESZTÉS | 500 000 Ft - 1 000 000 Ft


Az egyedi fejlesztésre ritka esetben lehet szükséged, pl. ha valami nagyon összetett dolgot kell készíteni, vagy ha más, egyedi rendszerekkel kell összekapcsolni a weboldalad. Itt általában dolgozik egy grafikus, aki megrajzolja az oldalad egy úgynevezett wireframe-ig, egy látványtervig. Ezt a jóváhagyásod után átadja a fejlesztőnek, aki leprogramozza az oldalt.

Előnye: szinte bármit létre tudnak hozni

Hátránya: minden hibáért, módosításért, frissítésért fizetned kell a jövőben, egyedül nem boldogulsz vele. Ja, és drága

Szerintem: nincs rá szükséged. Hacsak nem stratup indításán agyalsz. Ne is gondolkozz ebben. 


WORDPRESS ALAPÚ | 200 000 Ft - 500 000 Ft


A Wordpress egy ingyenes motor, ezt rengetegen használják, viszonylag sokrétű. Nem túl felhasználóbarát és érteni kell hozzá, általában azok használják, akik egyéni vállalkozásként weboldalkészítéssel foglalkoznak, vagy elvégeztek valamilyen online tanfolyamot (mondjuk a Mentorprogramomhoz hasonlót, bár én nem a Wordpresst tanítom).

Előnye: ha ért hozzá aki csinálja akkor sok dolgot meg lehet rajta valósítani és viszonylag olcsó, egyszeri kiadással jár

Hátránya: átadás után is karban kell tartani, amit bár te is meg tudsz csinálni, elég pepecselős munka. Mobilon nem néz ki jól egy Wordpress oldal, illetve ritkán tudnak igazán modern kinézetű oldalt létrehozni

Szerintem: nem éri meg ennyi pénzt fizetni érte és továbbra is foglalkozni vele. Te foglalkozz az ügyfeleiddel, ne a weboldaladdal. 

ONLINE SZOLGÁLTATÓ ALAPÚ | 200 000 Ft - 500 000 Ft

Ezek A-Zig szolgáltatók, ahol havi vagy éves elszámolás alapon úgynevezett "plan"-t veszel és ebben benne van minden, amire szükséged lehet. Tárhely, domain, fizetésoptimalizálás, email automatizáció, biztonsági frissítések stb. Minden. Óriási előnye, hogy miután kész, nem kell foglalkoznod vele, az előfizetésedben benne van a fenntartás. * Ilyen szolgáltató pl. a Wix, a Shopify, a Squarespace. Mindegyiket tudod magyarul használni és építeni.

Előnye: ultramodern, reszponzív weboldal, fenntartási költségek nélkül

Hátránya: állandó kiadással jár (kb. havi 3 000 - 10 000 Ft plan-től függően)

Szerintem: már 3 évvel ezelőtt is ezek mellett érveltem, amikor még mindenki jött a Wordpress előnyeivel. Igazam volt. Akkor is előnyösebb volt ilyet építeni, most is az.


*Pont ezért jobb autót is bérelni, mint venni. Mert előbbinél tudsz számolni a kiadásaiddal és minden problémádat más oldja meg, utóbbi folyamatosan veszíti az értékét és csak fejfájást okoz.

A Business Rise oldala Wix-el készült.


Ezeket gyorsabban fel lehet építeni, mint a Wordpress alapú oldalakat, de azért kerülnek kb. ugyanannyiba, mert az online szolgáltató alapúakkal sokkal komplexebb megoldást kapsz a kezedbe.


Hogyan válassz webdesignert?

Ez nehéz. Én sem találtam igazán jót. Sok a kókler, aki silány minőséget készít. Négyen próbálták elkészíteni korábbi weboldalaimat de egyikkel sem voltam elégedett, ezért megtanultam én elkészíteni.


Sajnos itt nem igaz a szabály, miszerint minél jobb, annál drágább. Lehet, hogy 100 000 Ft-ért csinálnak neked jó oldalt, lehet, hogy 900 000-ért utálni fogod. Ez azon múlik, ki készíti el.


Én is dolgoztam webdesignerként, versenytársaimhoz képest magas áron. Adtam egy ajánlatot 200 000 Ft-ra, egy versenytársam alám ígért, mondván ő megcsinálja

50 000ért. (én Wix-re, ő Wordpress-re adta az ajánlatot). Nem mentem lejjebb az árral és az ügyfél hozzám jött vissza, mert az ő stílusa az enyémmel egyezett, illetve mert engem talált megbízhatónak. Én cserébe nem csupán weboldalt készítettem neki de adtam tanácsot hirdetésekben és árazásban is.Nem könnyű megtalálni azt, akiben igazán megbízhatsz, tudom. Ha van időd, én azt mondom, csináld meg te.

Te magad is el tudod készíteni a weboldalad. Az alapokat megadják hozzá a szolgáltatók, neked csak személyre kell szabnod.KÖVETKEZŐ BLOGPOSZTBAN

 • mennyibe kerül ha te magad készíted az oldalad?

 • menyik szolgáltatót válaszd?

 • hogyan indulj el?

 • mi köze a Wix-nek az Apple-höz?Tanuld meg a weboldalkészítést és sok más hasznos vállalkozói készséget!

 • tanuld meg hogyan kell értékesítői szöveget írni

 • miért ott helyezzük el a szöveget ahol

 • hogy választjuk ki a színeket az oldalhoz

 • hogy vezetjük el a látogatót a vásárlásig

 • hogy figyeljük a vásárlónk viselkedését és ebből milyen tapasztalatot szűrünk le

 • mit kell tartalmaznia az adatvédelmi nyilatkozatnak

 • milyen logót készíts

 • milyen betűtípust használj

 • hogyan formálj brand-et az ötletedből és hogyan jelenítsd azt meg


 

Mindezt megtanítom Neked a Business Rise Mentorprogramban!