A jelenlegi életmódunk katasztrofális jövőbe vezet minket!

Fontos, hogy miért dolgozol nap-mint-nap.

A hatodik legnagyobb kihalási hullám közepén vagyunk. Egy halott bolygón nem lesznek munkahelyek. Képesek vagyunk egy ennél sokkal jobb világot létrehozni, azonban ez nem fog automatikusan megtörténni.
A Föld egy egyedi, különleges hely az univerzumban, fajok millióival a felszínén. Ez a bolygó él. Egy élő, lélegző szervezet, amelyen mindannyian egymásra vagyunk utalva.


Biodiverzitás = stabilitás.

Egyetlen másik faj sem profitált annyit ebből a stabilitásból, mint az ember. Ez a stabilitás adja nekünk az évszakokat. Az évszakokat, amelyek rendre, nap-mint-nap ugyanúgy váltják egymást, hogy állandó körforgásban, állandó megújulásban tartsák a földi életet. Az életmódunk rohamtempóban való fejlődése 1955 óta, még ma is tart. Soha korábban nem volt lehetőség olyan mértékű produktivitásra, mint, ami ma zajlik. Az utóbbi 50 évben az emberiség létszáma megduplázódott. És ezzel saját magunk ellenségévé váltunk.
A szárazföld 3/4-e, az óceánok 2/3-a, a mi tevékenységeink befolyása (és hatalma) alatt áll...

  • a sarkkörök minden nyáron tovább veszítenek a jégtakarójukból. Ma már 40%-al kevesebb jég van, mint 1980-ban, csupán negyven évvel ezelőtt volt

  • a Föld folyói és tavai kiszáradnak. Afrika vizeinek már 90%-a elpárolgott, így az élőlények (növények, állatok és emberek) élethalál harcot vívnak a megmaradt picinyke erőforrásokért

  • a globális erdőirtások 60%-ára (!) azért került sor, hogy az erdők helyén marhát tenyésszenek. Több, mint 30%-ára pedig a mezőgazdasági tevékenységek, főként szója és pálmaolaj termelésért

  • a túlhalászás pedig lassan de biztosan a földi halállomány teljes összeomlásához vezet

A vadat mára a házira cseréltük.


  • mi, és az állatok, melyeket azért tenyésztünk, hogy megegyünk, a földi emlősök súlyának 96%-át teszi ki. Csupán 4% maradt a vadonból.

  • a természet globális hanyatlása már instabillá tette a bolygó ökoszisztémáját

  • mi vagyunk az első generáció, aki biztos tudatában van annak, hogy kockáztatja a Földi élet jövőjét

  • ahogy a Föld átlaghőmérséklete folyamatosan növekszik, az időjárás kiszámíthatatlanná vált. A végzetes viharok, megfékezhetetlen erdőtüzek és mindent elöntő áradások egyre gyakoribbá és kiszámíthatatlanabbá válnak

  • az emberiség 90%-a veszélyesen szennyezett levegőt lélegez be nap-min-nap


Ahogyan egyre veszítjük el megszokott életmódunk darabjait, úgy értékeljük fel a természetest. A dolgok, amelyeket alapvetőnek vettünk hamarosan összeomlanak körülöttünk.
Ha ugyanúgy élünk tovább, ahogy tettük azt máig, akkor a tudósok jelzése szerint, egy ma született kisbaba alig éri el huszadik életévét, mire az északi sarkkör jértakarója teljesen összezsugorodik és eltűnik.


2040: a klíma ellenőrzés alatt tartásának minden esélye elveszik

2050: a tengerek felmelegedése és elsavasodása miatt az utolsó korallzátony is összeomlik

2080: a felhalmazódott műtrágya és növényvédő szerek egyszer s mindenkorra megölik a talaj mikroorganizmusait és a beporzó rovarokat


Ez globális élelmiszer-válsághoz vezet.

2100: a globális béke fenntartása lehetetlen


A jelenlegi életmódunk katasztofális jövőbe vezet minket!Nem hagyhatjuk. Az intelligenciánkat ideje arra használnunk, hogy megmentsük saját magunkat, hogy túléljünk. Mert ennyire súlyos a helyzet. Meg kell értenünk, hogy ez egy válság! Változtatnunk kell. Nem a bolygót kell megmentenünk, hanem saját magunkat, mert így nem fogunk túlélni. Nem arról van szó, hogy "jó lenne, ha". Nem. Kritikus! Szükséges! Mindenképpen!
Zöld forradalomra van szükségünk ipari szinten!

Ráadásul olyan mértékű és gyorsaságú forradalmi újításra, amilyen a technológiai forradalom volt. És mi táplálta a technológiai forradalom mértékét és gyorsaságát?


Az üzlet.

Az országod vezetőidre 4 évente szavazol, a pénztárcáddal azonban minden nap és ez sokkal nagyobb mértékben befolyásolja világunkat, mint a politikusok szavai.

Ha újra tudjuk gondolni azt, ahogyan üzletelünk, pénzt keresünk és a gazdaságot tápláljuk, akkor van lehetőségünk rohamtempóban változtatni a jövőképünkön. Az az alapvető gondolat kell, hogy vezérelje a cégvezetők döntéseit, hogy amit csinálnak, akár örökké tudnák csinálni.

A fenntartható jövő 5 alapvető céljaKarbonsemlegesség

a sikeres vállalkozások a megújuló energiát helyezik a fosszilis üzemanyagok föléAz igénybevett földterületek minimálisra csökkentése

a fenntartható vállalkozások segítenek visszaszorítani a vadonra mért hatásunkat.

Pl.: újabb erdők kiirtása helyett már kitermelt földterületeken való növénytermesztés.Az óceánok egészségének visszanyerése

csak azt vehetjük el, amit a természet nagyon rövid időn belül, könnyedén pótolni tudA szemét felszámolása

a művészet világában élünk. A next generation vállalkozások úgy tervezik meg termékportfóliójukat, hogy az illeszkedjen a körforgásos gazdaság elveibe. Elhasználás helyett folyamatos újrahasználás. A hulladék nem más, mint erőforrás rossz helyenA siker újragondolása

egy vállalkozás sikere a régi gondolkodásmód szerint a pénz volt, ma azonban már nem az. A pénz csupán az üzemanyag, ami segíti a vállalkozást az értékteremtésben. Ha megkérdezel egy millenialt (más néven Y generáció, az 1980-1996 között születetteket soroljuk ide), hogy szerinte mi egy vállalkozás célja, jó eséllyel azt fogja mondani, hogy a társadalmi fejlődés és a környezetvédelem.


A fenntarthatóság ma az egyetlen értékes üzleti modell.

Azok a vállalkozások, amelyek elfogadják a változást, fennmaradnak, sőt, üzleti előnyre tesznek szert. Vannak cégek akik ezt értik, és vannak cégek, akik nem értik. Te melyikhez szeretnél tartozni?
A cikk szövege a WWF által készített Our Planet, Our Business című film alapján készült

 


Mi a Business Rise-nál azért dolgozunk, hogy 10ből 10 új vállalkozás a fenntarthatóság értékein alapulva jöjjön létre és fejlődjön erős, piacvezető céggé, ezzel lerombolva a régi, elavult rendszereket és új mérföldköveket alkotva Magyarország üzleti gondolkozásában.


Minden ilyen vállalkozás egy bátor vállalkozóval kezdődik, aki megteszi az első lépést, hogy önmaga is változást hozzon ebbe a világba. Ezeket a bátor vállalkozójeölteket első lépésként egy gyakorlati mentorprogrammal segítjük, amin végighaladva, tanulás nélkül, gyakorlati lépéseket követve tudod elindítani első online vállalkozásodat, melynek menedzselése alatt olyan értékes, vállalkozói készségeket sajátítasz el, amik képessé tesznek Téged arra, hogy a program után bármikor, bárhol, új vállalkozást indíts, vagy másokat mentorként karolj fel.


▶︎▶︎ Business Rise Mentorprogram ◀︎◀︎