P1010758.JPG

Pancake Rocks, Új-Zéland

AZ ÉN TÖRTÉNETEM

Passzív jövedelem, világutazás és környezettudatos vállalkozás: hogyan csináltam és hogyan tudod te is

Hogy jutottál el oda, hogy saját vállalkozásba kezdj?

Annyi ötletem van, olyan inspirált vagyok, hogy ha mindent együtt meg akarnék valósítani, minden szektorban dolgozni szeretnék, beleőrülnék. Kénytelen voltam megtanulni, hogyan kell önálló vállalkozást indítani és menedzselni, azt automatizálni, hogy hogyan tudom magam kiszervezni belőle, hogy aztán a következő ötletemre koncentrálhassak. Ha az alapvető létfenntartásért kellene dolgoznom egy átlagos munkahelyen, nem tudnám kiélni a kreativitásom, mert elvenné az időm nagy részét. Egyébként is mindennek az értelmét keresem, és ha azt nem látom, időpocsékolásnak tartom, hogy részt vegyek benne.

Motivált a passzív jövedelem?

Igen. Fel akarom fedezni a világot! Számomra lenyűgöző, hogy a bolygónk milyen sokszínű, a természeti folyamatok milyen tökéletes harmóniában vannak és hogy mennyire a múltba vesztek ősi bölcsességeken alapuló kultúrák, társadalmak. Valami mindig "visszahúz" engem a gyökereinkhez, megértésre sarkall, és jelenleg úgy érzem, ezek a gyökerek a természetben keresendők, oda tartozunk és ott értjük meg igazán, mi is a egyéni feladatunk ezen a bolygón. Ezért, hogy a tanulásra, fejlődésre koncentrálhassak, mindig is úgy gondoltam, ehhez passzív jövedelemre lesz szükségem.

Ezt a saját vállalkozásban találtad meg? Nem tartottál tőle, hogy egy vállalkozás mégtöbb időt, energiát és pénzt vesz el tőled?

De igen. Egészen addig, amíg meg nem értettem vállalkozás és vállalkozás között a különbséget. Vannak körülöttem cégvezetők, tudom mennyit dolgoznak, és köszönöm, olyan életre nem vágyom. Nem volt könnyű odáig jutni, ahol most vagyok. Volt vállalkozás, amit feladtam, volt ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Ahol most vagyok, 3 nehéz év eredménye. A sok tapasztalatból megtanultam, hogy az embernek azt kell csinálnia, amit valóban szeret. Ahhoz ha akarja, ha nem, érteni fog, mert szeret vele foglalkozni. Valamint nem szabad túl bonyolult boldogba belevágni, az egyszerű gyakran nagyszerű és kitartással kiszámíthatóbb eredményeket hoz, mint gondolnánk.

Most milyen vállalkozásokat vezetsz és hogyan töltik ki ezek az időd?

A Business Rise-nak szentelem most a figyelmem nagy részét. Ez a vállalkozás többrétű, a nagy részéhez nincs rám szükség. Úgy van felépítve, hogy az érdeklődő autodidakta módon, egyedül is tudjon rajta keresztül tanulni, ilyen a Mentorprogram. Rám akkor van szükség, amikor személyesen vezetett Mentorprogram indul, ezeknél követem a résztvevők útját a vállalkozás ötletének kigondolásától a teljes kivitelezéig, ilyenkor a tanulók számára folyamatosan elérhető vagyok. Ez általában 8 intenzívebb hetet vesz igénybe számomra, de ezeket nagyon élvezem, szeretek a vállalkozójelöltekkel együtt brainstormingolni, dolgozni, építeni. Ők is hálásak, mert ma a legtöbb dolgot meg lehet találni az interneten, viszont a személyes kapcsolatoknak, egyénre szabott tanácsoknak óriási értékük van. 

Szabadidődben mit csinálsz?

Dolgozom. :-) Fejlesztem magam. 2019-ben szembe jött velem a lehetőség, hogy egy magyar startupnál dolgozzak. Úgy éreztem ez óriási lehetőség számomra, hogy megtanuljam, hogyan lehet egy innovatív ötletből rohamtempóban maradandót alkotni. Egy startup nagyban különbözik egy kisvállalkozástól, de mindkettő sokat tud egymástól tanulni. Előbbinél rengeteg pénzt költünk, sokáig vagyunk veszteségesek, hogy gyorsan ugorjon meg a cég értéke a piacon, utóbbinál arra koncentrálunk, hogyan lehet minimális költségből gyorsan és biztosan profitábilis vállalkozást létrehozni. Meredeken ellentétes a kettő de a saját maguk világában tökéletesen működnek. 

Miért a környezettudatosság? És mitől lesz környezettudatos egy vállalkozás?

Bontsd szét. Környezet + tudatosság. Minden vállalkozás, ami környezetvédelmi értékeket tudatossággal társít, lehet környezettudatos.

Ez a mi bolygónk, a mi ügyünk. Sokszor merül fel a kérdés, mit tehetek én, csöpp ember ebben az óriási világban? Kevésnek érezzük magunkat. Pedig talán nem is jut eszedbe, hogy az országod vezetőit 4 évente választod, azonban a pénztárcáddal minden egyes nap szavazol. Az a vállalkozás marad életben, amelyiket élteted. Az emberek kezdik érezni a szükségét a természeteshez, a "jó"-hoz való visszatalálásnak, a kapcsolódásnak. Nekünk, vállalkozóknak meg kell teremtenünk a lehetőségeket, hogy a vásárlónak legyen "zöld" választása. A magyar ember nagyon innovatívan tud gondolkozni de sokszor nem veszi észre, mekkora kincset ér a tudása, a nézőpontja. Ezeknek az embereknek igyekszem lehetőséget biztosítani, hogy átültethessék a gyakorlatba a gondolataikat és ezzel egy tisztább, kedvesebb jövőt teremthessenek.

Mit csináltál a vállalkozásaid elkezdése előtt?

Két évig éltem Olaszországban, majd sokat utaztam. Jártam Ausztráliában, Balin, Kuala Lumpurban, Új-Zélandon, a Kanári-szigeteken, és mindegyik helyen sokat tanultam. Bali nagyszerű példája a természethez való kapcsolódásnak, Ausztrália a sokszínűségének, a természet hatalmának, Új-Zéland pedig az értéket képviselő vállalkozásoknak, az egymással és a természettel harmóniában élő társadalomnak. A polinézek és ausztrál őslakosok kultúráiból meg lehet érteni, miért van szükségünk a természetre, a testi, lelki harmóniára, Új-Zélandon pedig kisvállalkozók sikereivel találkozol lépten-nyomon. Képeztem is magam az évek során, tanultam marketinget, vállalkozás menedzsmentet, körforgásos gazdaságtant, lovak szabadidomítását, vezetői készségfejlesztést állatok segítségével, mentorálást, meditációt, fengshuit, kvantumfizikát és pszichológiát. Mondtam, hogy sok dolog iránt érdeklődöm :-) Ez mind ahhoz járult hozzá, hogy van egy alapvető elképzelésem arról, hogyan működik a világ, mit keres benne az egyén és hogyan találhatja azt meg. Mivel mindannyian mások vagyunk, hiszem, hogy az egyén óriási érték, és mindenki tud csodálatosat alkotni, csak iránymutatásra van szüksége. Ezt pedig meg tudja valósítani a saját vállalkozása keretein belül.

Hogyan segítesz te azoknak, akik vállalkozni szeretnének?

A Business Rise az évek során összegyűjtött tudásom gyűjteménye. Vállalkozónak lenni nem csupán szakmai tapasztalatot jelent, sok emberi oldala van. Vállalkozóként tudnod kell kommunikálni, együttérezni, önmagadat inspirálni, hinni, optimistának de közben realistának lenni, tudnod kell adni. Akiben megvannak ehhez a készségek, annak csak iránymutatásra van szüksége. A Business Rise azért különleges, mert nem csupán megtanítja a szakmai készségeket de elvezet téged az emberi értékeidhez is, amik ott lapulnak benned, csak eddig nem tudtad, hogy léteznek.