Aaa.heic

A MI TÖRTÉNETÜNK

Passzív jövedelem, világutazás és környezettudatos vállalkozás: hogyan csináltuk és hogyan tudod te is

Hogy jutottatok el oda, hogy saját vállalkozásba kezdjetek?
 

Annyi ötletünk van, olyan inspiráltak vagyunk, hogy ha mindent meg akarnánk valósítani, minden szektorban dolgozni szeretnénk, beleőrülnénk.

 

Kénytelenek voltunk megtanulni, hogyan kell önálló vállalkozást indítani és menedzselni, azt automatizálni, hogy ki tudjuk magunkat szervezni belőle, hogy aztán a következő ötletünkre koncentrálhassunk.

 

Ha az alapvető létfenntartásért kellene dolgoznunk egy átlagos munkahelyen, nem tudnánk kiélni a kreativitásunk, mert elvenné az időnk nagy részét. Egyébként is mindennek az értelmét keressük, és ha azt nem látjuk, időpocsékolásnak tartjuk, hogy részt vegyünk benne.

Motivált titeket a passzív jövedelem?
 

Igen. Fel akarjuk fedezni a világot! Számunkra lenyűgöző, hogy a bolygónk milyen sokszínű, a természeti folyamatok milyen tökéletes harmóniában vannak és hogy mennyire a múltba vesztek ősi bölcsességeken alapuló kultúrák, társadalmak. Valami mindig "visszahúz" minket a gyökereinkhez, megértésre sarkall, és jelenleg úgy érzzük, ezek a gyökerek a természetben keresendők, oda tartozunk és ott értjük meg igazán, mi is az egyéni feladatunk ezen a bolygón. Ezért, hogy a tanulásra, fejlődésre koncentrálhassunk, mindig is úgy gondoltuk, ehhez passzív jövedelemre lesz szükségünk.

Ezt a saját vállalkozásban találtátok meg? Nem tartottottatok tőle, hogy egy vállalkozás mégtöbb időt, energiát és pénzt vesz el?
 

De igen. Egészen addig, amíg meg nem értettük vállalkozás és vállalkozás között a különbséget. Vannak körülöttünk cégvezetők, tudjuk mennyit dolgoznak, és köszönjük, olyan életre nem vágyunk. Nem volt könnyű odáig jutni, ahol most vagyunk. Volt vállalkozás, amit feladtunk, volt, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket. Ahol most vagyunk, 5 nehéz év eredménye. A sok tapasztalatból megtanultuk, hogy az embernek azt kell csinálnia, amit valóban szeret. Ahhoz ha akarja, ha nem, érteni fog, mert szeret vele foglalkozni. Valamint nem szabad túl bonyolult dologba belevágni, az egyszerű gyakran nagyszerű, és kitartással kiszámíthatóbb eredményeket hoz, mint gondolnánk.

Most milyen vállalkozásokat vezettek és hogyan töltik ki ezek az időtöket?
 

A Business Rise-nak szenteljük most a figyelmünk nagy részét. Ez a vállalkozás többrétű, a nagy részéhez nincs ránk szükség. Úgy van felépítve, hogy az érdeklődő autodidakta módon, egyedül is tudjon rajta keresztül tanulni, ilyen a letölthető vállalkozási segédlet, Guidebook. Ránk akkor van szükség, amikor a Mentorprogram keretein belül követjük a résztvevők útját a vállalkozás ötletének kigondolásától a teljes kivitelezéig, ilyenkor a tanulók számára folyamatosan elérhetők vagyunk. Ők is hálásak, mert ma a legtöbb dolgot meg lehet találni az interneten, viszont a személyes kapcsolatoknak, egyénre szabott tanácsoknak óriási értékük van. 

Szabadidőtökben mit csináltok?
 

Dolgozunk. :-) Fejlesztjük magunkat. Minketten üzletfejleszők vagyunk, több cégvezetőnek és egyéni vállalkozójelöltnek segítünk. Én, Zsu egy startupnak is dolgozom, itt nagyon sokat tanulok, és ezt a tapasztalatot tudom behozni a Business Rise képzéseibe és közösségi találkozóiba. Azt tanulom, hogyan lehet egy innovatív ötletből rohamtempóban maradandót alkotni. Egy startup nagyban különbözik egy kisvállalkozástól, de mindkettő sokat tud egymástól tanulni. Előbbinél rengeteg pénzt költünk, sokáig vagyunk veszteségesek, hogy gyorsan ugorjon meg a cég értéke a piacon, utóbbinál arra koncentrálunk, hogyan lehet minimális költségből gyorsan és biztosan profitábilis vállalkozást létrehozni. Meredeken ellentétes a kettő de a saját maguk világában tökéletesen működnek. 

Miért a környezettudatosság? És mitől lesz környezettudatos egy vállalkozás?
 

Bontsd szét. Környezet + tudatosság. Minden vállalkozás, ami környezetvédelmi értékeket tudatossággal társít, lehet környezettudatos.

Ez a mi bolygónk, a mi ügyünk. Sokszor merül fel a kérdés, mit tehetek én, csöpp ember ebben az óriási világban? Kevésnek érezzük magunkat. Pedig talán nem is jut eszedbe, hogy az országod vezetőit 4 évente választod, azonban a pénztárcáddal minden egyes nap szavazol. Az a vállalkozás marad életben, amelyiket élteted. Az emberek kezdik érezni a szükségét a természeteshez, a "jó"-hoz való visszatalálásnak, a kapcsolódásnak. Nekünk, vállalkozóknak meg kell teremtenünk a lehetőségeket, hogy a vásárlónak legyen "zöld" választása. A magyar ember nagyon innovatívan tud gondolkozni de sokszor nem veszi észre, mekkora kincset ér a tudása, a nézőpontja. Ezeknek az embereknek igyekszünk lehetőséget biztosítani, hogy átültethessék a gyakorlatba a gondolataikat és ezzel egy tisztább, kedvesebb jövőt teremthessenek.

Mit csináltatok a vállalkozásaitok elkezdése előtt?
 

Sokat utaztunk. Jártunk Ausztráliában, Balin, Kuala Lumpurban, Új-Zélandon, a Kanári-szigeteken, és mindegyik helyen sokat tanultunk. Bali nagyszerű példája a természethez való kapcsolódásnak, Ausztrália a sokszínűségének, a természet hatalmának, Új-Zéland pedig az értéket képviselő vállalkozásoknak, az egymással és a természettel harmóniában élő társadalomnak. A polinézek és ausztrál őslakosok kultúráiból meg lehet érteni, miért van szükségünk a természetre, a testi, lelki harmóniára, Új-Zélandon pedig kisvállalkozók sikereivel találkozol lépten-nyomon. Képeztük is magunkat az évek során, tanultunk marketinget, vállalkozás menedzsmentet, körforgásos gazdaságtant, lovak szabadidomítását, vezetői készségfejlesztést állatok segítségével, mentorálást, meditációt, fengshuit, kvantumfizikát és pszichológiát. Mondtam, hogy sok dolog iránt érdeklődünk :-) Ez mind ahhoz járult hozzá, hogy van egy alapvető elképzelésünk arról, hogyan működik a világ, mit keres benne az egyén és hogyan találhatja azt meg, amivel foglalkoznia kéne. Mivel mindannyian mások vagyunk, hisszük, hogy az egyén óriási érték, és mindenki tud csodálatosat alkotni, csak iránymutatásra van szüksége. Ezt pedig meg tudja valósítani a saját vállalkozása keretein belül.

Hogyan segítetek Ti azoknak, akik szintén vállalkozni szeretnének?
 

A Business Rise az évek során összegyűjtött tudásunk gyűjteménye. Vállalkozónak lenni nem csupán szakmai tapasztalatot jelent, sok emberi oldala van. Vállalkozóként tudnod kell kommunikálni, együttérezni, önmagadat inspirálni, hinni, optimistának de közben realistának lenni, tudnod kell adni. Akiben megvannak ehhez a készségek, annak csak iránymutatásra van szüksége. A Business Rise azért különleges, mert nem csupán megtanítja a szakmai készségeket de elvezet téged az emberi értékeidhez is, amik ott lapulnak benned, csak eddig nem tudtad, hogy léteznek.